revija PRIMORSKA POJE

revija PRIMORSKA POJE

Križ pri Trstu, 28- februar 2016

MePZ Divača je letos v okviru največje slovenske zborovske revije Primorska poje, ki je tokrat že 47. po vrsti, nastopil v čudoviti kraški vasi Sv. Križ pri Trstu.

Koncert je gostila Cerkev Povišanja Svetega Križa, tik pred katero se razprostre pogled na lepe kamnite kraške hiše, značilno pokrajino in jadransko morje. Čeprav se kraj danes nahaja v Italiji, je Sv. Križ starodavna slovenska vas, ki je znana predvsem po ribištvu. Pred stotimi leti je bilo v tej vasi skoraj 200 poklicnih ribičev, ki so sami izdelovali čolne iz debel, bili pa so tudi eni zadnjih, ki so sami spletali ribiške mreže. Slovenska govorica se sliši še danes po njenih ulicah.

Slovenska beseda je tudi tokrat zazvenela. V uvodnih nagovorih gostiteljev, ki so izrazili veliko hvaležnost, da slovenski zbori pridejo tudi njihove kraje in nas tako povežejo ter prispevajo k večjem narodnem zavedanju.

Potem pa je bila na vrsti pesem.

Vsi nastopajoči zbori so pripravili sakralni glasbeni program. MePZ Divača je nastopil pod vodstvom zborovodje Mateja Penka z Misso Brevis Jacoba de Haan-a ob inštrumentalni spremljavi godbenikov Brkinske Godbe 2000 (prečna flavta, klarinet, tuba, rog in timpani) ter orgelski spremljavi Ane Velikanja.

V veselje in čast nam je bilo nastopiti na tokratnem koncertu z Združenim ME zborom ZCPZ Trst, MePZ Postojna in KD Komornim zborom Ipavska. Profesionalnost, predvsem pa srčnost in uživanje v petju so izpolnili prostor in pričarali pravi mali glasbeni čudež. Prebujal je tisto, kar je lepo in dobro v ljudeh. Ljubezen do glasbenega ustvarjanja. Občutek povezanosti, pripadnosti in prijateljstva. Prebujal je tisto, kar ne pozna meja!

Iskreno se zahvaljujemo organizatorjem in vsem sodelujočim!

Jasmina Klopčič

 

Napovednik

There are no upcoming events at this time.