Spominski dan občine Hrpelje-Kozina

Spominski dan občine Hrpelje-Kozina

Artviže, 24. julij 2016

MePZ Divača je letos nastopil na osrednji slavnostni proslavi v okviru že tradicionalnega Spominskega dneva občine Hrpelje-Kozina, ki se organizira v spomin na 21. julij 1944. Na ta dan so nemške vojaške sile mučile in ubile skupino mladih domačinov iz Rodika in Artviž, ki so se junaško odločili opozoriti partizane na načrtovan nemški napad in pri tem izgubili življenja, vas Artviže pa je bila požgana.

Pri spomeniku NOB na Artvižah, ki ležijo 800 m nad morjem in so na sončni dan ena najlepiših razglednih točk Brkinov, so se tudi letos zbrali občinski predstavniki in predstavniki krajevnih skupnosti, predstavniki združenj za vrednote NOB, praporščaki, borke, borci, pohodniki in obiskovalci. Polaganju vencev in slavnostnim nagovorom povabljenih govorcev, ki so želeli obuditi spomin na ta pomemben dan ter spomniti na pomen vrednot naših prednikov, je sledil kulturni program v izvedbi Brkinske godbe 2000, MePZ Divača in posebnega gosta Draga Misleja – Mefa.

MePZ Divača je tokrat nastopil pod vodstvom prof. Ingrid Tavčar. V spremstvu godbe smo zapeli Pesem o svobodi, sledile so Oj, Triglav moj dom, Stoji tam gori partizan in Lipa, dogodek pa smo vsi skupaj slavnostno zaključili s himno Vstala Primorska. Zahvaljujemo se za povabilo k sodelovanju na dogodku in za tako lepo popoldne v Artvižah!

Jasmina Klopčič

Napovednik

There are no upcoming events at this time.