Zbor

Zbor

Korenine Mešanega pevskega zbora Divača segajo tja v leto 1894, ko so v divaški cerkvi postavili nove orgle. V različnih zasedbah se je zbor prebijal skozi različna zgodovinska obdobja in petje ni zamrlo niti v težkih razmerah vojnega in povojnega časa. Pevci in pevke nadaljujejo tradicijo zborovskega petja na Divaškem , ki jim je bila zaupana z željo, da jo ohranjajo, razvijajo in izročijo prihodnosti.

Osnovno poslanstvo zbora je ohranjati slovensko ljudsko pesem, prepevati pesmi, ki so se rojevale v različnih zgodovinskih obdobjih ter pesmi, ki prebujajo in utrjujejo narodno zavest. V program vključujejo slovenske ljudske in umetne pesmi, sakralne skladbe, posegajo pa tudi po svetovni zborovski literaturi različnih zahtevnosti. Zbor z veseljem sodeluje, soorganizira ali organizira skupne projekte z raznimi vokalnimi in instrumentalnimi zasedbami.

Pevsko govorico so s ponosom ponesli domala po celi Sloveniji, kakor tudi izven njenih meja. Gostovali so že v Rimu, Berlinu, Dubrovniku, na češkem, v Budimpešti, prepevali so tudi na Dunaju v katedrali sv. Štefana. Zbor je v času delovanja vodilo več zborovodij, od leta 1992 pa zbor prepeva pod umetniškim vodstvom zborovodje profesorja Antona Baloha, s katerim smo posneli dve zgoščenki in uspešno nastopili na številnih državnih prireditvah. V letu 2007 je zbor za dolgoletno delovanje in ustvarjanje na področju ljubiteljske kulture prejel občinsko priznanje občine Divača.

mesani-pevski-zbor-divaca-bozicno-novoletni-koncert-3
Bogdan-M_MePz-Divaca_17-11-13_3566-1024x532