Predstavitev

Korenine Mešanega pevskega zbora Divača segajo tja v leto 1894, ko so v divaški cerkvi postavili nove orgle. V različnih zasedbah se je zbor prebijal skozi različna zgodovinska obdobja in petje ni zamrlo niti v težkih razmerah vojnega in povojnega časa. Pevci in pevke nadaljujejo tradicijo zborovskega petja na Divaškem , ki nam je bila zaupana z željo, da jo ohranjamo, razvijamo in izročimo prihodnosti.

Osnovno poslanstvo zbora je ohranjati slovensko ljudsko pesem, prepevati pesmi, ki so se rojevale v različnih zgodovinskih obdobjih ter pesmi, ki prebujajo in utrjujejo narodno zavest. V program vključujemo slovenske ljudske in umetne pesmi, sakralne skladbe, posegamo pa tudi po svetovni zborovski literaturi različnih zahtevnosti. Zbor z veseljem sodeluje, soorganizira ali organizira skupne projekte z raznimi vokalnimi in instrumentalnimi zasedbami.

Pevsko govorico smo s ponosom ponesli domala po celi Sloveniji, kakor tudi izven njenih meja. Gostovali smo že v Rimu, Berlinu, Dubrovniku, na češkem, v Budimpešti, prepevali smo tudi na Dunaju v katedrali sv. Štefana.Plod trdega dela so tri izdane zgoščenke.  V letu 2007 je zbor za dolgoletno delovanje in ustvarjanje na področju ljubiteljske kulture prejel občinsko priznanje občine Divača.

mesani-pevski-zbor-divaca-bozicno-novoletni-koncert-3
adfgsdfg